Museum, Ferdinandeum, Tiroler Landesmuseum, Furniture, Möbel, Innsbruck, Innenarchitektur

Museum Ferdinadeum
visitor furniture 2017
client: Tiroler Landesmuseen, Austria


The Tiroler Landesmuseen sent out an invitation towards local designers to a competition, with the aim of creating a uniform furnishing concept for the museum spaces. PD Dr. Wolfgang Meighörner, director of the Tiroler Landesmuseen, explains the idea behind the invited competition for the new seating accommodations in the museum as based on the conviction that young design should find its place in the museum. Yet as objects of utility the design objects should not only act as mere exhibits but also present themselves as attractive, practical and needless to say durable pieces of furniture. Thus one has the opportunity not only admire but more importantly experience sophisticated design.
The design finds its inspiration in a woodworking detail that has no need for screws or glue of any kind: a pure plug connection in which tip of the chair leg is visible on the seating surface. The seat is supported by countless very lean legs, which emerge on the upper surface as graphical, circular elements. The close connection to Tirol is invoked not only through the formal aspects but also through the choice of material. The combination of native ash wood with an elegant wool fabric of the upholstery sees to a remarkably comfortable atmosphere.
Each of the seating benches is an individual response to the specific size and use of each space.

Museum, Ferdinandeum, Tiroler Landesmuseum, Furniture, Möbel, Innsbruck, Innenarchitekturv
Museum, Ferdinandeum, Tiroler Landesmuseum, Furniture, Möbel, Innsbruck, Innenarchitektur
Museum, Ferdinandeum, Tiroler Landesmuseum, Furniture, Möbel, Innsbruck, Innenarchitekturv
Museum, Ferdinandeum, Tiroler Landesmuseum, Furniture, Möbel, Innsbruck, Innenarchitekturv
Museum, Ferdinandeum, Tiroler Landesmuseum, Furniture, Möbel, Innsbruck, Innenarchitekturv
Museum, Ferdinandeum, Tiroler Landesmuseum, Furniture, Möbel, Innsbruck, Innenarchitekturv
 
Photography: Peter Philipp